Wat is Slow Living?
Slow living is een levensstijl die steeds populairder wordt, vooral in een tijdperk waarin we vaak vast zitten in de snelheid en de chaos van ons dagelijks leven. Het idee van slow living is eenvoudig, maar krachtig: het draait om het vertragen van je tempo, het kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit, en het vinden van balans tussen werk, persoonlijke tijd en ontspanning. Het gaat erom bewust te leven, je tijd en energie te investeren in wat écht belangrijk voor je is, in plaats van je constant te laten afleiden door de voortdurende druk van de buitenwereld. Meer informatie over slow living is hier te vinden. Een paar jaar geleden gooide ik het roer om. In deze post lees je alles over mijn persoonlijke ervaring met slow living.
Mijn persoonlijke ervaring met slow living
Ik denk dat het nu zo’n twee jaar geleden is geweest dat ik merkte dat ik niet meer kon. Ik was altijd moe, geïrriteerd en gestrest, ik kon niet meer genieten van de dingen om mij heen. Het leek alsof mijn leven geleefd werd door iedereen behalve ikzelf. Dat alles wilde ik niet meer. Ik ging op zoek naar een oplossing en kwam uit bij slow living.
Toen ik voor het eerst hoorde van slow living, dacht ik dat het vooral ging om langzame maaltijden bereiden of het minimaliseren van mijn bezittingen. Maar al snel ontdekte ik dat het veel meer omvat. Het is een mindset en een manier van leven die je uitnodigt om je omgeving en je dagelijks leven met meer aandacht en zorg te benaderen. Het gaat om het maken van bewuste keuzes die leiden tot een meer vervuld en rustiger leven.
De Kracht van langzamer leven
Slow living is voor mij een reis die begint met kleine, maar betekenisvolle veranderingen. Het is geen kwestie van meteen alles anders doen, maar eerder van het langzaam aanpassen van mijn gewoonten en mindset. Een van de eerste dingen die ik begon te doen, was mijn digitale gewoonten onder de loep nemen. Constant mijn telefoon checken, berichten beantwoorden terwijl ik met anderen sprak, of urenlang scrollen op sociale media leidde tot een gevoel van overweldiging en stress. Het was alsof mijn gedachten nooit echt stilstonden. Daar ging ik langzaam aan onderdoor. Tijd dat dat ging veranderen dus!
Door minder met schermen en andere digitale middelen bezig te zijn, kreeg ik meer ruimte om mijn gedachten en gevoelens te laten rusten. Ik begon tijd te nemen voor mijn hobby’s, zoals lezen, schrijven, koken en wandelen. Dit alles zonder me schuldig te voelen over wat ik ‘moest’ doen. Dit was voor mij een eyeopener: slow living is niet alleen minder doen, maar het is ook het kiezen van wat je doet met meer aandacht en passie.
Eenvoud is meer dan prima
Eén van de grote lessen die ik leerde door slow living is: Eenvoud is meer dan prima. In plaats van constant op zoek te zijn naar meer, merkte ik dat minder vaak meer is. Het gaat er niet om je hele huis vol spullen te stoppen of je kalender te vullen met activiteiten, maar het gaat om het creëren van ruimte voor wat er echt toe doet. Voor mij betekende dit dus ook dat ik mijn woning vereenvoudigde, onnodige spullen wegdeed, en meer tijd besteedde aan de dingen die ik werkelijk belangrijk vond: mijn gezondheid, mijn relaties en mijn persoonlijke groei.
Ik begon ook te experimenteren met langzamere ritmes in mijn dagelijkse routines. In plaats van snel mijn koffie te drinken terwijl ik mijn e-mail beantwoordde, nam ik de tijd om echt te genieten van mijn ochtendmoment. Het smaakte anders, beter zelfs, en het was een simpel moment van rust die mijn dag op een positieve manier startte. Slow living draait om het creëren van momenten van rust en aandacht in de alledaagse dingen.
Meer verbondenheid en mindfulness
Wat ik ook heel waardevol vond aan slow living, is hoe het me hielp om meer verbonden te zijn met mezelf en met anderen. Door mijn tempo te vertragen, kreeg ik de kans om meer aandacht te besteden aan de mensen, maar ook de dieren, om me heen. Ik had de neiging om in gesprekken vaak met mijn gedachten ergens anders te zijn, maar door langzaam te leven, leerde ik om meer aanwezig te zijn.
Daarnaast ontdekte ik dat slow living ook veel te maken heeft met mindfulness – het vermogen om volledig aanwezig te zijn in het huidige moment. Of ik nu wandelde in de natuur, een maaltijd maak, of simpelweg een kopje thee dronk, ik begon te merken hoeveel rijkdom er zit in die eenvoudige momenten. Slow living is voor mij een uitnodiging om al het mooie van het leven te zien, zonder alles te willen versnellen.
Waarom slow living?
Langzaam leven betekent niet dat je stopt met werken of geen ambities hebt, maar het betekent wel dat je kiest voor een bewustere manier van leven. Het gaat om het waarderen van het proces, het genieten van de reis in plaats van je alleen maar te focussen op het einddoel. Het gaat erom dat je jezelf de ruimte geeft om te ademen, om je gedachten en gevoelens te laten stromen, en om op je eigen tempo door het leven te bewegen.
Voor mij is slow living een uitnodiging om mijn eigen ritme te vinden in de drukte van de wereld. Het is een manier van leven die me helpt om mijn innerlijke rust terug te vinden, te genieten van de kleine dingen en dichter bij mijn ware zelf te komen.
Vertrouw het proces
Voor mij was het aanleren van een rustigere levensstijl niet binnen twee dagen gedaan. Het was een proces van vallen en opstaan. En nog steeds gaat het vaak genoeg mis dat ik aan mijn lijf merk dat ik te veel gevraagd ervan gevraagd heb en te weinig rust ervoor genomen heb. Maar dat ik al stilsta bij hoe mijn lijf voelt en daarop kan reflecteren en vervolgens handelen, is al een groot gewin!
Dus, als je ooit het gevoel hebt dat het leven te snel gaat, nodig ik je uit om de tijd te nemen. Probeer langzaam te leven, stap voor stap. Bekijk een paar seconde langer die prachtig ondergaande zon en overvliegende ganzen. Speel een paar minuten langer met je kindje, ook al is het al na bedtijd. Geniet nog even extra van dat laatste hapje overheerlijke lasagne. De waarde zit niet in het snelste pad naar succes, maar in het vinden van balans en betekenis in het nu.
Geef een reactie