Voor ongeveer een halve euro per portie heb je deze heerlijke linzensoep op tafel staan. Alleen al daarvoor moet je deze linzensoep meerdere keren deze winter maken. Daarbij zal je de meeste ingrediënten al in huis hebben of kun je ze bij de buurtsuper vinden, lekker makkelijk. Een soep die goed vult, het huis heerlijk van gaat ruiken en je kinderen niet proeven hoeveel groenten erin verstopt zitten. Win-win-win. Ik deel met liefde dit heerlijke linzensoep recept.
Jump to RecipeEen ode aan linzen
Linzen zijn erg veelzijdig en boordevol vezels dus mega gezond. Daarbij zijn linzen vaak niet duur en dus vriendelijk voor de portemonnee. Deze peulvruchten komen af van de plant Linze en groeien moeizaam in het Nederlandse klimaat. Daarom worden ze hier in Nederland vooral verbouwd in kassen. Behalve dat linzen vol zitten met vezels bevatten ze ook veel plantaardige eiwitten, ijzer en vitamine B1.
Gekookte linzen zijn lekker door de soep, salade of door een curry. Het is een goede vervanging van vlees. Let alleen op als je opeens veel linzen (of andere peulvruchten) gaat eten. Als je niet gewend bent om veel vezels binnen te krijgen, kunnen je darmen daar heftig op reageren. Ik raad je aan bij het verhogen van je vezels, dit beetje bij beetje te doen. Eerst 1 keer per week deze heerlijke soep, dan 2 keer per week, enz. 😉
sapje.nl schreef hier een goede post over alle voordelen van linzen.
Het kruidige linzensoep recept:
Linzensoep
Equipment
- 1 soeppan
- 1 staafmixer
Ingredients
- 300 gram gedroogde rode linzen
- 200 gram wortel
- 500 gram tomaten
- bleekselderij optioneel
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1,5 blokje groentebouillon
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 laurierbladeren
- 1 mespunt kaneel
- 1200 ml water
- peper en zout naar smaak
- kikkererwten optioneel
- creme fraiche optioneel
- verse peterselie optioneel
Instructions
- Snij de wortel, tomaten, ui, knoflook en eventueel de bleekselderij in stukken. Je kan er voor kiezen om de knoflook te persen.
- Verhit in een pan de olijfolie en bak de ui en knoflook voor een paar minuten tot het goudbruin wordt. Voeg daarna de andere groenten toe en bak deze nog even mee. Voeg dan de linzen, het water, de kruiden en de bouillon toe. Breng het aan de kook en laat het 25 minuten doorkoken. Als je kiest voor linzen uit blik hoeft het maar 10 minuten te koken.
- Als het lang genoeg gekookt heeft, kan je het van de warmte bron afhalen. Haal de laurierbladeren er uit. Mix de soep met een staafmixer. Je kan er nu naar smaak nog zout en/of peper aan toevoegen. Schep de soep in de kom. Er is genoeg voor minstens vier personen.
- Als laatste kan je ervoor kiezen om de soep aan te vullen met kikkererwten, creme fraiche en/of andere verse kruiden zoals peterselie of koriander. Op de foto zie je dat ik de kikkererwten even gebakken heb met paprika en komijn. Zeker een aanrader.
Klik hier voor meer heerlijke (soep)recepten. Eet smakelijk!
Geef een reactie