• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • ♥ Klik hier voor een overzicht van de evenementen van 2025 ♥
  • Secondary Navigation Social Media Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
Slowing Down

Slowing Down

Alles over slow living en rustiger aandoen

  • Home
  • Ceremonies
    • Casual Connecten
  • Over mij
    • Contact
  • Recepten
  • Reizen
    • Wandelingen
  • Blog

Glühwein

28.12.22 | Myrthe | No Comments

recept: Gluhwein

Nu dat de temperaturen weer richting of zelf onder het 0 punt komen, is het des te belangrijker dat je jezelf warm houdt, toch? En hoe lukt dat nou beter dan met glühwein. Ik vind het echt heerlijk om naar een kerstmarkt te gaan, rond te struinen en dan heerlijk aan de lokale glühwein te nippen. Of een flinke wandeling door het bos te maken en dan op de bank ploffen met een glas warme wijn om vervolgens met rode wangen aan het avondeten te beginnen. normaal gesproken ben ik niet zo van de zoete alcoholische drankjes, maar een glas glühwein sla ik in de winter toch niet snel af. Dus zie hier een recept van gluhwein!

Je kan tegenwoordig voor een paar euro kant-en-klare glühwein kopen in de supermarkt. Ook helemaal prima en ze zijn best goed te drinken. Maar het is natuurlijk veel leuker om het zelf te maken. En helemaal niet moeilijk. Wel belangrijk is dat de wijn die je gebruikt NIET mag koken. Ik herhaal: WIJN NIET KOKEN. Dan kook je namelijk alle alcohol eruit. And whats the fun in that? Dus, je snapt me, de wijn dus niet laten koken.

Welke wijn gebruik je voor gluhwein?

Om heel eerlijk te zijn, maakt het niet zo veel uit welke wijn je gebruikt. Door de ingrediënten die je erbij doet, veranderd de smaak toch zodanig dat je de wijn zelf niet heel sterk zult proeven. Zelf zou ik dus ook niet een te dure wijn pakken. Een rode huiswijn is al gauw prima. bijvoorbeeld deze. Je kan bijvoorbeeld gaan voor een merlot of een pinot noir. Deze zijn vaak al soepel van smaak en dat is perfect voor een lekkere glühwein.

Meestal wordt glühwein gemaakt met rode wijn maar steeds vaker zie ik ook witte wijn gebruikt worden hiervoor. Ga je voor een witte wijn, raad ik ook hier aan voor een soepele huiswijn te gaan b.v. pinot grigio of een sauvignon blanc. Bijvoorbeeld deze.

Gluhwein bewaren

Glühwein kan je goed in grote aantal maken. Bijvoorbeeld voor een kerstborrel of voor als je een ander winters feestje organiseert. Verdubbel (of vervierdubbel) mijn recept en je kan heel wat keeltjes warm maken. Heb je te veel gemaakt, geen probleem. Laat de gluhwein afkoelen en giet het weer terug in de fles. Afgesloten in de koelkast blijft de gluhwein wel tot drie dagen goed. Dus vooral wat extra’s maken en bewaren voor later.

Laat het smaken en vergeet niet te genieten van het moment!

recept gluhwein

Recept: Gluhwein

recept: Gluhwein

Gluhwein

De heerlijkste gluhwein maak je in een handomdraai zelf. Het fruit maakt de wijn lekker fris, de kruiden zorgen ervoor dat je het met deze gluhwein lekker warm krijgt na de winterse wandeling door het bos of op de kerstmarkt in het dorp.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 5 minutes mins
Cook Time 29 minutes mins
Total Time 35 minutes mins
Servings: 4 glazen
Course: Drankjes
Ingredients Equipment Method

Ingredients
  

  • 1 liter rode wijn
  • 2 sinaasappels
  • 1 citroen
  • 3 eetlepel suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 stuks kruidnagel
  • 2 stuks steranijs

Equipment

  • 1 steelpan

Method
 

  1. Snijd de sinaasappel en citroen in plakjes
  2. Voeg de wijn, sinaasappel, citroen, suiker en kruiden in een steelpan
  3. Laat het geheel ongeveer een half uur trekken op een laag vuur. (Let op: laat het niet koken! Dan kook je alle alcohol eruit)
  4. Haal de kruiden en citroen eruit. Laat eventueel nog wat sinaasappel erin zitten.
  5. Schenk de gluhwein in theeglazen of bekers.
  6. Drink en geniet!
  7. Heb je nog gluhwein over? Deze kan je laten afkoelen en tot drie dagen in de koelkast bewaren. Weer even opwarmen en je hebt voor de volgende dag (of avond) weer heerlijk zelfgemaakte gluhwein.
← Vorige
Mijn eerste blogpost
Volgende →
7 leuke bezienswaardigheden in Antwerpen

Primary Sidebar

Hallo en welkom!

Ik ben Myrthe en eigenaresse van Slowingdown. Ik gun iedereen een leven vol rust, geluk en liefde.

In 2022 liep ik over. Mijn hectisch leven werkte niet meer voor mij. Ik besloot rustiger aan te gaan doen maar dat was (en is) nogal een reis. Op deze site deel ik tips en tricks over langzamer en bewuster leven. Lekkere recepten, mooie wandelingen en reisjes om even helemaal af te schakelen.

Meer over hoe Slowing Down ontstaan is, lees je hier. Veel lees-, wandel- en kookplezier en vooral genieten!

Slowing Down vindt je ook op de socials:

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Word lid van de nieuwsbrief!

Wil je meer van Slowing Down in je postvak? Ik stuur maandelijks een leuke nieuwsbrief met daarin exclusieve recepten, tips and tricks en meer.

Affiliate links

Op deze site vind je op verschillende plekken affiliate links. Lang verhaal kort: als jij iets koopt via deze linkjes, krijg ik daar een kleine commissie voor maar dat kost jou niks extra’s. Ik zou het super gaaf vinden als je mij via deze manier wilt steunen! Zo houd ik Slowingdown in stand en kan ik nog meer rust verspreiden.

Lees hier meer over affiliate links.

Footer

Archieven

Pagina’s

  • Affiliate links
  • AGENDA 2025
  • Alles over rustiger leven
  • Blog
  • Cacaoceremonie en familieopstelling
  • Casual Connecten
  • Contact
  • Over mij

Word lid van de nieuwsbrief:

Wil je meer van Slowing Down in je postvak? Ik stuur maandelijks een leuke nieuwsbrief met daarin exclusieve recepten, tips and tricks en meer.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Zoek hier door de site:

Copyright © 2025 · Slowing Down | Webdesign door SiteGevonden.nl

Hazel Theme by Code + Coconut