Nu dat de temperaturen weer richting of zelf onder het 0 punt komen, is het des te belangrijker dat je jezelf warm houdt, toch? En hoe lukt dat nou beter dan met glühwein. Ik vind het echt heerlijk om naar een kerstmarkt te gaan, rond te struinen en dan heerlijk aan de lokale glühwein te nippen. Of een flinke wandeling door het bos te maken en dan op de bank ploffen met een glas warme wijn om vervolgens met rode wangen aan het avondeten te beginnen. normaal gesproken ben ik niet zo van de zoete alcoholische drankjes, maar een glas glühwein sla ik in de winter toch niet snel af. Dus zie hier een recept van gluhwein!
Je kan tegenwoordig voor een paar euro kant-en-klare glühwein kopen in de supermarkt. Ook helemaal prima en ze zijn best goed te drinken. Maar het is natuurlijk veel leuker om het zelf te maken. En helemaal niet moeilijk. Wel belangrijk is dat de wijn die je gebruikt NIET mag koken. Ik herhaal: WIJN NIET KOKEN. Dan kook je namelijk alle alcohol eruit. And whats the fun in that? Dus, je snapt me, de wijn dus niet laten koken.
Welke wijn gebruik je voor gluhwein?
Om heel eerlijk te zijn, maakt het niet zo veel uit welke wijn je gebruikt. Door de ingrediënten die je erbij doet, veranderd de smaak toch zodanig dat je de wijn zelf niet heel sterk zult proeven. Zelf zou ik dus ook niet een te dure wijn pakken. Een rode huiswijn is al gauw prima. bijvoorbeeld deze. Je kan bijvoorbeeld gaan voor een merlot of een pinot noir. Deze zijn vaak al soepel van smaak en dat is perfect voor een lekkere glühwein.
Meestal wordt glühwein gemaakt met rode wijn maar steeds vaker zie ik ook witte wijn gebruikt worden hiervoor. Ga je voor een witte wijn, raad ik ook hier aan voor een soepele huiswijn te gaan b.v. pinot grigio of een sauvignon blanc. Bijvoorbeeld deze.
Gluhwein bewaren
Glühwein kan je goed in grote aantal maken. Bijvoorbeeld voor een kerstborrel of voor als je een ander winters feestje organiseert. Verdubbel (of vervierdubbel) mijn recept en je kan heel wat keeltjes warm maken. Heb je te veel gemaakt, geen probleem. Laat de gluhwein afkoelen en giet het weer terug in de fles. Afgesloten in de koelkast blijft de gluhwein wel tot drie dagen goed. Dus vooral wat extra’s maken en bewaren voor later.
Laat het smaken en vergeet niet te genieten van het moment!
Recept: Gluhwein
Gluhwein
Equipment
- 1 steelpan
Ingredients
- 1 liter rode wijn
- 2 sinaasappels
- 1 citroen
- 3 eetlepel suiker
- 2 kaneelstokjes
- 3 stuks kruidnagel
- 2 stuks steranijs
Instructions
- Snijd de sinaasappel en citroen in plakjes
- Voeg de wijn, sinaasappel, citroen, suiker en kruiden in een steelpan
- Laat het geheel ongeveer een half uur trekken op een laag vuur. (Let op: laat het niet koken! Dan kook je alle alcohol eruit)
- Haal de kruiden en citroen eruit. Laat eventueel nog wat sinaasappel erin zitten.
- Schenk de gluhwein in theeglazen of bekers.
- Drink en geniet!
- Heb je nog gluhwein over? Deze kan je laten afkoelen en tot drie dagen in de koelkast bewaren. Weer even opwarmen en je hebt voor de volgende dag (of avond) weer heerlijk zelfgemaakte gluhwein.