Zondag is toch wel de dag dat ik zo min mogelijk op de planning wil hebben staan en precies kan doen waar ik zin in heb. Het weekend rustig afsluiten en voorbereiden op de week die komen gaat. Daar hoort onder andere uitslapen, lekker uitgebreid ontbijten, wandelen en bakken bij. Afgelopen zondag was het zo’n dag. Behalve dat het uitslapen erbij inschoot want mijn dochter van drie jaar besloot om 7 uur klaar wakker te zijn. Maar dat hoort bij die leeftijd, zullen we maar zeggen. Na het ontbijt ging mijn vriend aan het werk, mijn dochter was aan het verven en ik had alle tijd om een nieuw baksel te proberen. Ik ging aan de slag met spinazie, artisjok en mozzarella en kwam tot het volgende recept: spinazie-artisjok bites.
Budgetproof houden
Ik schrok een beetje van de prijs van artisjok. Een blikje met artisjok van uitgelekt 240 gram artisjok was bijna 2,70 euro. Dit kan natuurlijk goedkoper door de artisjok vers te kopen op de markt of de supermarkt. Dan moet je ze wel nog even klaarmaken en koken van te voren maar zal je gegarandeerd geld besparen.
Je kunt de artisjok ook weglaten. Ik zou dan een courgette (zonder schil) en een extra uitje toevoegen. Zo heb je toch een gevarieerde vulling en een lekkere smaak voor bij de spinazie.
Ik gebruik graag verse ingrediënten, maar weet ook dat diepvriesgroenten niet onder doen voor verse groenten. Ze worden tegenwoordig zo ingevroren dat ze hun voedingsstoffen nauwelijks verliezen. Lees er op de site van het voedingscentrum meer over. Diepvriesspinazie is dus ook een goede vervanger van de verse spinazie als je het budget wilt houden. Ik heb hier alleen zelf niet mee gewerkt tijdens het maken van het recept. Je dient vooral rekening te houden met het vocht. Zorg dat de spinazie-vulling niet te nat is voordat je het in het bladerdeeg doet. Als je dat voor elkaar hebt, voorzie ik geen reden waarom diepvriesgroenten niet erin zouden kunnen.
Maak het plantaardig
Wil je liever plantaardig eten? Dan zijn de niet-plantaardige ingrediënten van dit recept heel makkelijk te vervangen voor vegan ingrediënten. Zo krijg je bij de grotere supermarkten vegan bladerdeeg en is er meestal ook een goede plantaardige kaasvervanger te vinden. Het ei kan je vervangen door een laagje plantaardige melk op de bites te smeren voordat ze de oven in gaan. En kies voor een kookroom op basis van haver of soja. Net zo makkelijk en het verschil proef je niet.
recept: spinazie-artisjok bites
Spinazie-artisjok bites
Equipment
- Oven
- Muffintray voor minimaal 10 muffins
Ingredients
- 10 vellen bladerdeeg ontdooid
- 1 eetlepel olijfolie (en een beetje extra om de muffintray in te vetten)
- 400 gram spinazie
- 200 gram artisjok harten in grove stukken
- 1 ui in grove stukken
- 3 tenen knoflook geperst
- 200 ml kookroom
- 1 eetlepel citroensap
- 1 mozzarella in grove stukken
- 100 gram Parmezaanse kaas geraspt
- chilivlokken, zout en peper naar smaak
- 1 ei opgeklopt
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Doe de olijfolie in de pan en bak de ui, knoflook en spinazie. Voeg vervolgens de artisjokharten toe.
- Voeg vervolgens de kookroom, citroensap, chilivlokken, zout en peper toe.
- Zet het vuur uit maar laat de pan op het fornuis staan. Voeg nu de mozzarella en Parmezaanse kaas toe. Roer de kazen goed erdoorheen.
- Vet de muffintray in met een beetje boter of olie.
- Vul ieder bakje in de muffintray met een blad van het bladerdeeg. Vul vervolgens de bakjes met de spinazie-artisjok vulling. Vouw het bladerdeeg dicht.
- Besmeer de bladerdeeg van de boven met het opgeklopte ei.
- Plaats de tray in de oven voor 25 minuten op 200 graden Celsius.
- Laat ze even afkoelen voordat ze opgediend worden. Eet smakelijk!
Klik hier voor nog meer heerlijke recepten!