Al sinds jaren ben ik fan van hummus. Ik ontdekte het in Nieuw Zeeland bij een vriendin waar ik toen verbleef. Zij maakte een avond verse hummus en ik was verkocht. Hummus komt van origine uit de Libanese keuken maar veel landen in het Midden-Oosten zien het als onderdeel van hun cultuur. Tegenwoordig is het in de Westerse wereld ook goed vertegenwoordigd. In veel supermarkten is het kant-en-klaar te krijgen maar zelf gemaakte is vele malen lekkerder en gezonder. Hierbij deel ik je met liefde het basisrecept voor hummus.
Klik hier om direct naar het basisrecept voor hummus te gaan.Waarmee eet je hummus?
Als je de film ‘You Don’t Mess with the Zohan‘ gekeken hebt, zou je denken dat hummus met alles gecombineerd kan worden. (Deze film is trouwens een aanrader. Hilarisch is die!) Helaas is dat niet helemaal waar. Hummus is heerlijk als dip met verse groenten. Denk hierbij aan wortel, komkommer, sla en radijsjes. Zo krijg je makkelijk extra vitamientjes binnen en is het nog een heerlijke snack ook. Ook is hummus heerlijk op vers brood. Rooster een boterham of bak een broodje af, beleg deze met een flinke laag verse hummus, bak champignons met ui en knoflook en doe deze op de hummus. Nu nog een beetje verse rucola, koriander of peterselie erover en je hebt echt een heerlijke zelfgemaakte lunch.
Extra toevoegingen aan het basisrecept
Het recept dat ik hier deel is een basisrecept voor hummus. Dat wil zeggen dat wanneer je dit maakt, je de meest basic hummus hebt, die je kan bedenken. Wat trouwens niet wil zeggen dat die niet lekker is. Hij is namelijk heerlijk!
Omdat hummus zo veelzijdig is, kan je er ook mee exprerimenteren. Je kan er verse rode kool, zongedroogde tomaatjes of voorgekookte bieten bij doen. Leuk voor de kleur en extra groentjes zijn een grote win. Je kan er bijvoorbeeld ook een avocado doorheen mixen voor een extra romige smaak.
In plaats van kikkererwten kan je ook bruine bonen of doperwten gebruiken. De smaak wordt dan wel heel anders, maar alsnog heb je een dip die je kan serveren met brood en groenten.
Ga vooral zelf lekker experimenteren ermee en laat me weten wat jouw favoriete hummus-combinatie is!
basisrecept voor hummus
Basisrecept voor Hummus
Equipment
- foodprocessor of blender
- vergiet
Ingredients
- 1 blikje (400gr.) kikkererwten
- 3 eetlepels tahin
- 2 eetlepels citroensap
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels olijfolie (+ extra voor de topping)
- 1 theelepel komijn gemalen of zaadjes, kan beide
- zout en peper naar smaak
- verse koriander en chilivlokken optioneel
Instructions
- Giet de inhoud van het blik met kikkererwten in een vergiet en spoel ze goed af. Houd een klein handje kikkererwten apart voor de topping. Doe de kikkererwten vervolgens in een blender of foodprocessor.
- Snijd de knoflook in kleine stukjes en voeg deze, samen met de tahin, olijfolie, komijn en citroensap toe aan de kikkererwten. Maal dit tot er hummus ontstaat. Voeg als laatste de peper en zout naar smaak toe. Begin met een beetje peper en zout zodat je altijd nog extra kan toevoegen als het nodig is. Je kan er nog wat extra olijfolie aan toevoegen als je wilt dat die smeuïger wordt.
- Doe de hummus in een mooie kom en versier het met extra olijfolie, de resterende kikkererwten en eventueel koriander en chilivlokken. Hierdoor krijgt die wat meer kick.
- Eet smakelijk!
Geef een reactie