Zoals je hier al kon, organiseerde ik laatst een high-tea. Deze citroentaartjes waren daar een onderdeel van. Ze zijn zeer goed in de smaak gevallen dus ik dacht, dan kan ik het recept zeker delen met jullie. Al zegt met dat een goede kok nooit zijn/haar recept weggeeft. Maar ik ben de moeilijkste niet. Dus hierbij het recept van deze heerlijke, schattige citroentaartjes.
Vegan en lactosevrije citroentaart
In deze taartjes zit kokosroom en agar agar . De kokosroom is een smaakvolle plantaardige variant van de standaard kookroom. De agaragar zorgt ervoor dat het stijf wordt als het afkoelt. Agar agar is een plantaardige vervanger voor gelatine. Dat maakt dat deze taartjes geschikt zijn voor mensen die vegetarisch en vegan eten en/of lactose intolerant zijn.
kleine taartjes of grote taart
Het recept is gemaakt voor 10 kleine taartjes. Ik gebruikte deze vormpjes hiervoor. Ze hebben een doorsnede van 10 centimeter. Je kan er ook voor kiezen om 1 grote taart te maken. Dan kan je gaan voor een vorm tussen de 20 en 24 centimeter doorsnede. Deze laatste optie is sneller klaar omdat de vormpjes vullen vrij tijdrovend is. Dus heb je minder tijd, ga voor 1 grote taart. Wil je je gasten verrassen met een persoonlijk taartje voor iedereen, kies dan de kleine vormpjes.
De taartjes hoeven niet in de oven. Ze zijn een no-bake variant van citroencake of andere taart. Wel hebben ze een paar uur nodig om hard te worden. Neem je dus ruim de tijd om deze te maken voordat je bezoek komt.
Recept voor deze heerlijke citroentaartjes
Citroentaartjes
Equipment
- foodprocessor of blender
- 10 kleine taartvormpjes (10cm Ø)
- OF 1 grote taartvorm (24cm Ø)
- fijne rasp
Ingredients
- 2 cups amandelen
- 2 cups dadels zonder pit
- 1 cup kokosrasp
- 1 cup sap van citroen
- 1,5 cup kokosroom
- 0,5 cup agavesiroop
- 1 eetlepel citroenrasp (zelf raspen van de citroen)
- 1 theelepel agar agar
- 1 mespunt kurkumapoeder (optioneel voor de kleur)
Instructions
- Rasp de schil van de citroen zodat je citroenrasp krijgt. Dit kan je ook kant en klaar kopen, maar je hebt de citroen sowieso nodig voor de sap, dus wel zo handig om het zelf te maken. Pers daarna de citroenen uit en houd de sap apart.
- Begin met het maken van de bodem. Dit doe je door de amandelen, dadels en geraspte kokos te mixen in de blender of foodprocessor. Als het aan elkaar blijft plakken, weet je dat je lang genoeg geblend hebt. Dus met je handen het beslag in de vormpjes of in de grote vorm duwen. Als dit gelukt is, plaats je de vormpjes of vorm in de koelkast. Ondertussen ga je aan de slag met de citroenvulling.
- Dit doe je door de citroensap, kokosroom, agavesiroop, citroensap en kurkuma in een pan te doen en op laag vuur te mixen. Als dit eenmaal warm is, voeg je de agar agar toe en breng het geheel aan de kook. zet het vuur iets lagen en laat het een paar minuten doorkoken. Haal de pan van de warmtebron en laat eventjes afkoelen. Giet het beslag vervolgens in de vormpjes of vorm. Zet dit voor minstens 3 uur terug in de koelkast. Versier als laatste de vormpjes met wat leuke decoratie. Ik gebruikte bloemklopjes en mint.
- Eet smakelijk!
Geef een reactie