Ik vind bananenbrood heerlijk! Zodra mijn bananen overrijp worden, pel ik ze en vries ze in voor als ik bananenijs of bananenbrood wil maken. Niet dat dit vaak voorkomt, want bananen gaan er snel doorheen hier in huis. Maar weggooien doe ik ze niet. Je kan in de winkel tegenwoordig een kant-en-klare mix kopen waar je alleen nog maar eieren en bananen doorheen moet mixen maar deze zit vol met suiker. Ook andere recepten die ik online vind wordt vaak suiker gebruikt. Omdat ik graag wat minder suiker binnen wil krijgen, ben ik gaan experimenteren met het beslag en zie hier; Een recept voor suikervrij bananenbrood. Mijn dochter van drie vond ‘m heerlijk. En als kinderen van die leeftijd iets lekker vinden dat gezond is, dan weet je dat je experiment goedgekeurd is.
gebruik van silicone cakevorm
Je kan voor dit recept een cakeblik gebruiken maar ook een silicone vorm zoals deze. Het fijne aan de silicone vorm is dat het makkelijk eruit te krijgen is als het brood eenmaal afgekoeld is en dat het niet ingevet hoeft te worden. De silicone vorm heeft een antiaanbaklaag van zichzelf. Wees wel voorzichtig met het schoonmaken van de silicone vorm. Een schuursponsje kan de antiaanbaklaag beschadigen. Dus gebruik de zachte kant van het sponsje of een afwasborstel bij het schoonmaken. Of in de vaatwasser natuurlijk. Daar kan een silicone vorm prima tegen. Het kan namelijk tegen temperaturen tot 230 graden Celsius.
Recept: suikervrij bananenbrood
Hierbij dan het recept. het is trouwens ook lekker om nog walnoten of amandelen door het beslag te doen. Of kleine stukjes (pure) chocolade, of frambozen. Variëren is bij deze erg makkelijk dus vooral lekker uitproberen. Omdat het een redelijk eenvoudig recept is (gooi alles bij elkaar en mixen maar) is het ideaal om met kinderen mee aan de slag te gaan. Zo leren ze op een speelse manier wat koken en gezond eten is. Win-win! Alvast eet smakelijk!
suikervrij bananenbrood
Equipment
- 1 keukenmachine
- 1 silicone cakevorm
- oven
Ingredients
- 200 gram volkorenmeel
- snuf zout
- 7 gram bakpoeder
- 0,5 eetlepel kaneel
- 3 eieren
- 3 rijpe bananen
- 60 gram suikervrije appelmoes
- 100 gram dadels
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Ontpit de dadels en snij ze door de helft. Snijd de bananen in drie a vier stukken.
- Voeg alle droge ingredienten samen in de keukenmachine en meng deze.
- Voeg vervolgens de eieren, bananen, dadels en appemoes eraan toe. Meg het geheel tot een smeuïg beslag.
- Giet het beslag in een cakevorm. (Als je een silicone cakevorm gebruikt hoeft deze niet ingevet te worden. Bij andere cakevormen raad ik het wel aan om het in te vetten of bakpapier te plaatsen in de cakevorm alvorens je het beslag erin giet)
- Plaats de cakevorm met beslag voor 45 minuten in in de oven op 180 graden.
- Laat het brood daarna buiten de oven nog afkoelen. Snijd een paar plakken af en besmeer het met pindakaas of zelfgemaakte jam. Eet smakelijk!