• Home
  • slowliving
    • Recepten
    • Reizen
    • Leven
  • Slowing Down

  • Bibliotheek
    • Boeken
    • Podcasts
    • Films
  • Over mij
    • Contact

Slowing Down

Recepten, Slowliving
/
18 maart 2023

seizoensgroenten van de lente

Leven met het seizoen. Iets dat we een beetje verleerd zijn. Al denk ik dat we het biologisch gezien nooit echt zullen verleren. Misschien is het dan niet verleerd, maar eerder vergeten. Iets waar we te weinig bij stilstaan. We kunnen het hele jaar avocado’s en tomaten vanuit de hele wereld krijgen. Zelfs in hartje winter liggen er perfect gevormde knalrode aardbeien in de schappen. Gemakkelijk is het wel. Goed voor het milieu een stuk minder. Seizoensgroenten worden vaak lokaal geteeld en hoeft dus een stuk minder ver te reizen. Leven en eten met het seizoen is, behalve dus voor het milieu, ook beter voor je lichaam en je portemonnee. Je ziet vaak dat seizoensgroenten een stuk voordeliger zijn. Met de lente in aantocht, volgen hier de seizoensgroenten van de lente:

Asperges

Als Limburgse moet ik deze natuurlijk wel erbij zetten. Deze groenten haal ik een dorpje verderop bij de boer die de asperges van zijn eigen velden gekweekt heeft. Verser en lokaler kan het bijna niet. Dit is voor mij echt een groenten van traditie. Vooral met pasen en met moederdag komen ze op tafel met gesmolten roomboter en een gekookt eitje. En voor de vleeseters met rollertjes ham erbij.

Op de site van Lekker Bij Ons lees je hoe je het beste de asperges klaar kan maken.

rabarber

Rabarber is een groenten die ik vooral ken van de pudding die mijn moeder hier vroeger wel eens mee gemaakt heeft. Het was geen groot succes onder de kinderen dus dit was volgens mij een eenmalig iets. Ondertussen zijn we heel wat jaren verder en wordt het misschien tijd dat ik rabarber nog eens een kans ga geven. Eef Kookt Zo deelt zes recepten met rabarber. Daar moet vast iets lekkers tussen staan. Misschien ook niet.

Broccoli

Broccoli wordt later in het seizoen geoogst. Zo rond mei worden de eerste broccoli van het veld gehaald. Ze zijn tot november in seizoen dus eigenlijk is het niet een typische lente groenten maar wel een veelzijdig te gebruiken groenten. Op de site van Natuur en Milieu is te lezen: ‘Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.’ Daarmee verdient de broccoli ook een plekje op deze lijst.

seizoensgroenten van de lente

Spinazie

Ondanks dat spinazie het hele jaar door te krijgen is in Nederland, komt alleen de spinazie tussen maart en november van Nederlandse bodem. De rest van de maanden wordt de spinazie geïmporteerd uit onder andere Spanje.

Spinazie kan je rauw eten door een salade of op een boterham met zelfgemaakte hummus. Je kan het natuurlijk ook roerbakken en door de pasta doen. Of je maakt er mijn heerlijke spinazie-artisjok bites mee. Ik raad natuurlijk het laatste aan 😉.

Radijs

Vroeger vond ik radijs echt niet lekker en om heel eerlijk te zijn is het nog steeds niet een favoriet van mij. Maar in een lekkere salade met bijvoorbeeld sla en feta vind ik het goed te doen. Radijs zorgt voor een lekker knapperige bite in zo’n salade. Tevens zit in radijs veel calcium en magnesium, dus zijn ze sowieso goed om de vitamientjes mee binnen te krijgen.

Klik hier voor het recept van een lekkere radijs-salade van Ekonoom.

lente ui

De naam zegt het natuurlijk al. Lente ui is bij uitstek de groeten van het seizoen. Het verschil tussen een lente-ui en een bosui is dat een lente-ui eerder geoogst wordt. Lente-uien worden vanaf februari geoogst en bosuitjes pas vanaf mei. Ook zit het verschil in de vorm. Zo ziet de lente-ui eruit als een mini-prei en heeft de bosui meer een bolletje aan de onderkant. Qua smaak verschillen ze niet veel. Beide lekker als garnering of door een noodlesoep heen.

Hele jaar vers in de schappen

Er zijn verschillende groenten die het hele jaar door uit Nederlandse bodem gehaald kan worden. Dit is onder andere rode biet, wortel, ui en aardappel. De Nederlandse boeren weten deze groenten zo te verbouwen dat we hier het hele jaar van kunnen genieten.

Welke groenten is jouw favoriet? Deel vooral lekkere recepten en andere seizoensgebonden tips hieronder in de comments.

0 Reacties
Deel

Misschien vind je dit ook interessant:

14 maart 2023

Recept: Spinazie-Artisjok Bites

9 maart 2023

Recept: Gemakkelijke Bagels

24 februari 2023

Recept: suikervrij bananenbrood

Laat hier een bericht achter Annuleer reageren

Rating recept




Vorige bericht
Recensie: the Self-Care Year – Alison Davies
volgende bericht
Wandeltocht Door De Eifel Bij Monschau

zoek op mijn site:

Instagram

…
…
  • Home
  • Bibliotheek
  • Blog
  • Contact
  • Over mij

© Slowingdown.nl 2023 Webdesign door SiteGevonden.nl Site Powered by Pix & Hue.