Het was zondagochtend. Mijn dochter was al vroeg wakker, dus wij ook. En wat doe je dan na die eerste kop verse koffie? Juist, zelf broodjes maken voor het ontbijt. Wat uiteindelijk een brunch werd want het rijzen duurde iets langer dan ik in eerste instantie gedacht had. Maar ach, dat mocht de pret zeker niet drukken. Graag deel ik met jullie het recept voor deze heerlijke witte puntjes.
Klik hier om gelijk naar het recept te gaanZelf broodjes maken
Ik ben nog geen ster in het bakken van brood al vind ik het wel een vaardigheid die iedereen moet kennen. Ik zeg altijd dat ik een kok ben en geen bakker. Koks doen dingen op gevoel en tijdens het koken kan je experimenteren. Met bakken kan dat niet. Bakken moet vaak met de juiste verhoudingen en is met veel meer precisie werken. Iets wat ik nog moet leren. Maar waar ik druk mee bezig ben om het onder de knie te krijgen.Deze broodjes waren een goede stap richting mezelf bakker durven noemen.
Het recept is niet moeilijk en vraagt niet veel kneed-technieken. Dit maakt het een recept wat je samen met je kind(eren) kan maken. Je kan ze laten mixen, kneden en de broodjes rollen. Super leuk om ze dit al van jongs af aan mee te geven. Iets waar ze hun hele leven profijt van zullen hebben.
Toppings voor deze broodjes
Je kan de broodjes zonder topping maken. Dan krijg je simpele witte bolletjes waar helemaal niks mis mee is. Ze kunnen met ieder beleg en dit maakt ze veelzijdig. Wil je wat variatie met je broodjes? Dan kan je er voor kiezen om er zaden en/of nootjes op te doen. Ik heb maan- en sesamzaad, pompoenpitten en rozemarijn erop gedaan. Maar je kan er ook geschaafde amandel, olijfjes of kaas opdoen.
Het recept van de broodjes is gebaseerd op dit recept van Eetspiratie. Het originele recept vind je daar. Ik heb een paar aanpassingen gedaan dat voor mij beter werkte en smaakte. Ik geef altijd het advies vooral zelf te experimenteren in de keuken en te kijken wat het beste werkt voor jouw oven en smaak natuurlijk.
Het recept: zelf broodjes maken
Zelf broodjes maken
Ingredients
- 500 gram tarwebloem
- 50 gram havervlokken
- 50 ml olijfolie
- 300 ml lauwwarm water
- 7 gr instant gist (1 zakje)
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel agavesiroop of honing
- maanzaad/sasamzaad/pompoenpitten optioneel
Instructions
- Voeg de bloem, havervlokken, olijfolie en zout in een kom en mix dit goed door elkaar.
- Doe het water, de gist en agavesiroop in een andere kom en laat dit staan tot het er schuim ontstaat. Dan kan dit bij de rest van het beslag dat je net gemixt hebt.
- Kneed dit beslag tot een deeg. Dit kan met je handen. Pak de deegbal uit de kom, doe een beetje olijfolie onderin de kom en plaats de bal terug op de olijfolie.
- Maak een schone theedoek nat met warm water en plaats deze over de kom waar de deeg in zit. Plaats de kom met theedoek op een warme plek. Laat dit ongeveer een uur rijzen. De deeg moet in volume verdubbeld zijn.
- Als dit gebeurd is, verdeel je de deeg in 12 gelijke balletjes. Deze leg je op een bakplaat met bakpapier. Hier kan je eventueel je toppings op leggen. Dit doe je door de balletjes te bestrijken met olijfolie en daar bovenop je toppings naar keuze te strooien.
- Als je de 12 balletjes op de bakplaat hebt gelegd, maak je de theedoek opnieuw nat met warm water en leg je over de balletjes heen. Dit laat je voor 45 minuten rijzen.
- Verwarm ondertussen je oven voor op 200 graden. Na 45 minuten rijzen, knip je de broodjes boven nog een klein beetje in. Dan plaats je de broodjes voor 30 minuten in de oven.
- Laat ze nog even afkoelen voor je ze serveert. Eet smakelijk!