Ik organiseerde een paar weken geleden een high-tea voor een groep vrouwen. Ik vond het fantastisch om te doen. Bij een high-tea horen natuurlijk taartjes. Nu bleek één van de dames die deelnam aan de high-tea vegan te zijn. Een leuke uitdaging, vond ik. Omdat de oven al bezet was voor andere gerechten van de high-tea, besloot ik er een no-bake chocoladetaart van te maken. Het resultaat mag er wezen, want de taart was op aan het einde van de high-tea.
Klik hier om direct naar het recept te gaan.vegan en lactosevrij
Dit taartje is vegan en dus lactosevrij. Heel fijn dus als je iets klaar wilt maken voor iemand met een lactose-intolerantie en/of die een vegan-leefstijl wilt nastreven. Zelf eet ik al sinds mijn 17e vegetarisch en ben ik twee jaar veganistisch door het leven gegaan. Ik vind het heerlijk om de plantaardige keuken in te duiken. Het zorgt ervoor dat ik nieuwe technieken aanleer en alternatieve kan aanbieden aan mijn gasten als daar behoefte aan is. Ook natuurlijk met het oog op het milieu is wat vaker plantaardig eten geen verkeerd iets. Maar ik ben hier niet om jou te overtuigen van een vega-leefstijl; ik daag je wel graag uit om hier mee te experimenteren in de keuken. 😉
No-Bake taart
Deze taart hoeft dus niet in de oven. Integendeel juist. De taart moet na iedere laag in de koelkast gezet worden zodat die hard kan worden. Ideaal voor als je geen goede oven hebt en toch een taartje op tafel wilt zetten. Je hoeft bij deze no-bake chocoladetaart ook geen beslag te maken dus ook minder rotzooi in de keuken. Wel heb je een goede keukenmachine of blender nodig om alle ingrediënten goed te kunnen malen en mixen. Ik gebruik deze en ben hier zeer tevreden mee. Je handen zullen wel vies worden, want de bodem maak je door de ingrediënten fijn te malen en het in een bakvorm te drukken. Al vind ik dat juist het leukste om te doen!
Ik ben bij dit recept geïnspireerd door deze taart van Zonderzooi en deze taart van Rens Kroes. Alle credits gaan dus naar hen. De fine-tuning heb ikzelf gedaan.
Eet smakelijk!
no-bake chocoladetaart
Equipment
- 1 foodprocessor of blender
- 1 taartvorm van 24cm Ø
- bakpapier
Ingredients
- 200 gram ongezouten pinda's
- 220 gram dadels zonder pit
- 20 gram cacoapoeder
- 1 mespunt zout
- 150 gram pindakaas
- 5 eetlepels agavesiroop
- 200 ml havermelk
- 50 gram kokosolie
- 100 gram pure chocolade
- handje pinda's voor de versiering
Instructions
- Bedek de taartvorm met het bakpapier.
- Dan ga je met de bodem van de taart aan de slag. Dit doe je door de pinda's, dadels, cacoapoeder en mespunt zout zo'n 4 a 5 minuten in de blender te mixen tot het een korrelig geheel is. dit doe je in de taartvorm en druk je met je vingers plat tot de hele bodem bedekt is. Zorg er ook voor dat de randen bedekt zijn met de dadel-pinda-mix. Maak de rand zo'n 2,5 centimeter hoog. Plaats de taartvorm met pinda-dadel-bodem in de koelkast voor zo'n 15 minuten.
- Ondertussen maak je de pindakaas-laag. Mix de pindakaas, agavesiroop, kokosolie en (LET OP) maar 75 ml. van de havermelk in de blender tot een glad beslag. Verspreid dit beslag over de panda-dadel-bodem en zet het weer 15 minuten in de koelkast.
- Als laatste maak je de chocolade laag. Dit doe je door de chocolade au bain-marie te smelten. Zet een pan met water op het vuur en breng tot het kookpunt. Zet de warmtebron uit en plaats op de pan met gekookt water en vuurvaste kom. Laat in deze kom de chocolade smelten en voeg hierbij de overige 125 ml. havermelk toe. Meng de gesmolten chocolade goed met de havermelk en giet dit over de pindakaas-laag heen. Laat dit zo'n vijf minuten stollen en versier dan de taart met de overige pinda's.
- Zet de taart voor nog minstens 30 minuten in de koelkast. Je kan de taart zelfs de avond van te voren maken zodat die in de nacht kan rusten in de koelkast. Wel zo makkelijk.
- Eet smakelijk!
Geef een reactie