Kerst is de ultieme tijd van het jaar waarin alles nog meer mag vertragen. Het huis ruikt naar dennennaalden, de kaarsen flikkeren zacht, en de dagen vullen zich met warme gesprekken en samenzijn met familie en vrienden. Het zijn de kleine momenten die kerst speciaal maken. Een van mijn favoriete manieren om dat gevoel van rust en verbinding te delen, is door samen heerlijk te borrelen. Dips zijn daarbij mijn geheime wapen: ze zijn makkelijk te maken, maar zitten boordevol liefde en smaak. Vandaag deel ik drie van mijn favoriete gezonde dip recepten, perfect om de feestdagen extra gezellig te maken. Zet de muziek zachtjes aan, neem de tijd, en geniet van het proces – want dat is precies waar deze recepten om draaien.
Drie gezonde dip recepten
Witte Bonendip met Geroosterde Knoflook en Kruidenolie
Voor deze dip maak je eerst de kruidenolie. Deze olie maakt het recept echt af. De witte bonen zorgen voor een romige textuur en de knoflook geeft een kick aan het gerecht. Erg lekker! Ik strooide er nog granaatappelpitjes overheen voor de look maar ook voor de bite. Dit was echt een hit.
Klik om naar het recept te gaanPompoen-Feta Dip met Geroosterde Knoflook en Tijm
Is een borrelplank compleet zonder dip met feta erin verwerkt? Ik vind van niet. En dus mocht deze dip ook echt niet ontbreken in het lijstje. Tip: Als je alle drie de dips tegelijk maakt zoals ik gedaan heb, dan kan je de knoflook bol uit de witte bonendip samen in de oven doen met de knoflookbol uit dit recept plus de pompoen. Scheelt tijd en geld!
Klik om naar het recept te gaanZoete Aardappel-Linzen Dip met Kokosmelk
Deze is even iets anders dan anders, maar zeker de moeite waard om je gasten mee te verrassen als ze ook foodies zijn! Vol vezels, gezonde vetten en een tikkeltje exotische smaak door de kokoselk die erin zit.
Wat gebruik je om mee te dippen
- stokbrood
- Turks brood
- flatbread
- zoutjes
- groenten chips
- gezouten chips
- tortilla chips
- crackertjes
- rauwkost
Welke wijn hierbij:
Als je voor een witte wijn gaat zou ik een Sauvignon Blanc gaan. Deze wijn staat bekend om zijn frisse, fruitige en citrusachtige smaak. Perfect bij groenten, hummus, en lichte dips zoals tzatziki.
Voor een rosé past de Grenache Rosé er goed bij. Deze is iets voller van smaak, maar nog steeds fris. Erg lekker om te combineren met de noten, pitabroodjes, en eventueel zongedroogde tomaten.
Rode wijn is mijn favoriet. Bij deze dips zou ik voor een Pinot Noir gaan. Dit is een lichte, fruitige rode wijn met tonen van rood fruit en subtiele kruidigheid. Dit past goed bij gezonde crackers, gegrilde groenten, en een licht kaasplankje.
Maar bij de feestdagen hoort eigenlijk wel een glaasje Mousserende Wijn bij. bijvoorbeeld een droge cava of prosecco. Deze voegen een feestelijke touch toe, en de bubbels passen goed bij allerlei lichte, frisse hapjes.
Wil je je gasten echt verrassen, maak dan warme wijn met dit recept.
Eet smakelijk! <3
Gezonde Dip: Witte Bonendip
Equipment
- oven
- keukenmachine
Ingredients
Voor de dip
- 1 blik witte bonen (400 g.) uitgelekt en afgespoeld
- 1 bol knoflook (ja, een hele bol)
- 2 eetl. olijfolie extra vierge
- 1 theel. witte miso optioneel
- 1 theel. gerookte paprikapoeder
- snufje chilivlokken
- zout en peper naar smaak
Voor de kruidenolie
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie 1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijn 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie 1 theelepel citroenrasp Snufje zeezout
- 3 eetl. olijfolie extra vierge
- 1 eetl. fijngehakte verse rozemarijn
- 1 eetl. fijngehakte verse peterselie
- 1 theel. citroenrasp
- snuf zeezout
Instructions
- Rooster de knoflook: Verwarmde oven voor op 200°C. Snijd de bovenkant van de knoflookbol af zodat de teentjes net zichtbaar worden. Plaats de bol op een vel aluminiumfolie, besprenkel met een beetje olijfolie, en wikkel hem in de folie. Rooster in de oven gedurende 30-40 minuten, tot de knoflook zacht en goudbruin is. Laat even afkoelen en knijp de geroosterde knoflook uit de schil.
- Maak de dip: Doe de witte bonen, geroosterde knoflook, olijfolie, citroensap, witte miso, gerookte paprikapoeder en chili vlokken in een keukenmachine. Blend tot een gladde, romige textuur. Voeg indien nodig een scheutje water toe om de consistentie aan te passen. Breng op smaak met zout en peper.
- Bereid de kruidenolie: Verhit de olijfolie op laag vuur (niet laten roken). Voeg de rozemarijn en peterselie toe en verwarm zachtjes gedurende 1-2 minuten om de smaken vrij te laten komen. Roer de citroenrasp en een snufje zeezout door de olie en haal van het vuur. Laat afkoelen.
- Serveer: Schep de dip in een mooie schaal. Maak met een lepel een ondiepe kuil in de dip en giet er wat kruidenolie in. Garneer met extra chili vlokken of fijngehakte kruiden.
Gezonde dip: Pompoen-Feta dip
Equipment
- oven
- keukenmachine
Ingredients
Voor de dip:
- 300 g pompoen b.v. flespompoen
- 100 g feta verkruimeld
- 1 bol knoflook
- 2 eetl. Griekse yoghurt
- 1 eetl. olijf olie
- 1 theel. citroensap
- 0,5 theel. gemalen komijn
- 1 snuf chilivlokken naar smaak
- zout en peper naar smaak
Voor de garnering
- extra feta verkruimeld
- granaatappel
- walnoten
- verse tijm
Instructions
- Rooster de pompoen: Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de pompoen en snijd hem in blokjes. Leg de blokjes op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Rooster 20-25 minuten tot de pompoen zacht en licht gekarameliseerd is. Laat afkoelen.
- Rooster de knoflook: Snijd de bovenkant van de knoflookbol af, zodat de teentjes zichtbaar worden. Besprenkel met een beetje olijfolie, wikkel in aluminiumfolie, en rooster 30-40 minuten samen met de pompoen in de oven totdat de knoflook zacht en geurig is. Laat even afkoelen en knijp de knoflookteentjes uit de schil.
- Maak de dip: Doe de geroosterde pompoen, geroosterde knoflook, feta, Griekse yoghurt, olijfolie, citroensap, komijn, en chilivlokken in een keukenmachine. Mix tot een gladde, romige textuur. Proef en breng op smaak met extra zout, peper, of citroensap indien nodig.
- Serveer en garneer: Schep de dip in een schaal. Garneer met extra feta, granaatappelpitjes, pompoenpitten of walnoten, en verse kruiden. Besprenkel met een scheutje olijfolie voor een mooie uitstraling.
Zoete aardappel en linzen dip met kokosmelk
Equipment
- keukenmachine
Ingredients
voor de dip:
- 1 middelgrote zoete aardappel ca. 300 g. geschild en in blokjes gesneden
- 100 gram rode linzen
- 150 ml kokosmelk
- 2 tenen knoflook
- 1 theel. geraspte gember
- 1 theel. kerriepoeder
- 1 theel. gemalen komijn
- 0,5 theel. chilivlokken of naar smaak
- zout en peper naar smaak
- 1 eetl. limoensap citroensap is ook een optie
- 1 eetl. olijfoloe
Voor de garnering:
- 2 eetl. kokosvlokken
- verse koriander of peterselie
- chilivlokken
- paprikapoeder
- olijfolie
Instructions
- Kook de zoete aardappel en linzen: Breng een pan met licht gezouten water aan de kook. Voeg de zoete aardappelblokjes en de rode linzen toe. Kook op middelhoog vuur gedurende 15-20 minuten, tot zowel de zoete aardappel als de linzen zacht zijn. Giet af en laat een beetje afkoelen.
- Fruit de kruiden: Verhit de olijfolie of kokosolie in een kleine pan op laag vuur. Voeg de knoflook, gember, kerriepoeder, komijn en chilivlokken toe. Fruit 1-2 minuten, tot de kruiden beginnen te geuren. Haal van het vuur.
- Blend de dip: Doe de gekookte zoete aardappel, linzen, kokosmelk, het kruidenmengsel, limoensap, zout en peper in een keukenmachine of blender. Mix tot een gladde en romige textuur. Als de dip te dik is, voeg dan een scheutje water of extra kokosmelk toe.
- Serveer en garneer: Schep de dip in een serveerschaal. Garneer met geroosterde kokosvlokken, verse koriander, een snufje chilivlokken of paprikapoeder, en een scheutje olijfolie voor een luxe uitstraling.
Geef een reactie